Niťový lifting představuje úžasnou novou metodu napnutí a zpevnění ochabujících tkání v oblasti obličeje. Nabízí alternativu k chirurgickým zákrokům a jeho popularita neustále roste. Při niťovém liftingu se do hlubších tkání zavádějí a uchycují speciální nitě, které při správném umístění dokážou kůži zpevnit a napnout. Další výhodou niťového liftingu je, že používané nitě stimulují tvorbu kolagenu. Niťový lifting je na rozdíl od chirurgického liftingu daleko šetrnější k tkáním obličeje – nezůstávají po něm viditelné jizvy a neodstraňuje se při něm žádná kůže. Jedná se o rychlý zákrok (trvá 20 až 40 minut v závislosti na počtu zaváděných nití), který pro pacienta představuje jen nízké riziko infekce. První výsledky jsou patrné okamžitě a postupně se ještě zlepšují tím, jak se vytvářejí a dozrávají vlákna kolagenu a elastinu. Výsledky niťového liftingu mohou přetrvávat 18 až 24 měsíců, přičemž někteří pacienti udávají, že jsou viditelné ještě déle.

Jak zákrok probíhá a co při něm pacient cítí?

  • Lékař nejprve injekční stříkačkou šetrně aplikuje lokální anestetikum, aby pacient v průběhu zákroku necítil žádnou bolest. Poté již můžete pociťovat pouze lehké tahání. Po zákroku se mohou objevit drobné modřiny a mírný otok přetrvávající dva až tři dny. Tyto symptomy lze zmírnit přikládáním ledových obkladů.
  • Cílem zákroku není pouze provedení liftingu ochablé kůže, ale také nastartování procesu regenerace, při němž se v kůži začne tvořit kolagen, působící na pleť omlazujícím účinkem. Nitě mají obecně zpevňující účinek, napínají a rozjasňují pleť.

Nitě 3. generace s kyselinou hyaluronovou

Nitě se nyní vyrábějí i z materiálu P(LACL)HA, který má vylepšené složení zajišťující nové výhody pro pleť: ihned po jejich zavedení se zlepší elasticita a textura pleti.

Elastin

Elastin je fibrilární protein, který je jednou z nejdůležitějších složek dermální mezibuněčné hmoty. Obsahuje atypické aminokyseliny – desmosin a isodesmosin. Svou strukturou zajišťuje pružnost a elasticitu kůže a pleť vypadá díky tkáňové reakci (zvýšený obsah elastinu v dermis) mladší a svěžejší.

Kolagen

Kolagen je nejhojněji se vyskytující bílkovinou v těle. Tvoří strukturu kůže, ale i kostí, svalů a všech ostatních pojivových tkání. V průběhu stárnutí dochází nicméně k snižování produkce kolagenu, a to má za následek tvorbu vrásek a jemných linek.

Kyselina hyaluronová

Kyselina hyaluronová je přirozenou součástí lidské kůže. Produkují ji fibroblasty tvořící strukturu lidských tkání. Kyselina hyaluronová vyplňuje prostor mezi buňkami a vytváří dokonalé prostředí pro kožní buňky. Je zodpovědná za stimulaci produkce kolagenu a ochranu všech prvků pokožky před volnými radikály. Kyselina hyaluronová také přispívá k hydrodynamice tkání; řídí množství vody vázané v pokožce, a proto je ideálním prostředkem hydratace. Přirozené zásoby kyseliny hyaluronové nicméně časem v pokožce ubývají, což má dopad na činnost fibroblastů. V důsledku toho se snižuje množství kolagenu, a kůže tak ztrácí objem.

Nitě z materiálu P(LACL) s kyselinou hyaluronovou zajišťují postupné omlazení tkání obličeje. Pacienti mohou po absolvování niťového liftingu zaznamenat postupné zlepšování tónu pleti a její zpevnění. Dokud jsou liftingové nitě přítomny v kůži, tělo na ně neustále reaguje tím, že aktivuje proces hojení. Tělo je totiž biologicky naprogramováno reagovat tímto způsobem na jakékoli cizorodé těleso v dermis. Liftingové nitě zavedené v kůži jsou nicméně tak malé, že pacient nemůže žádný z těchto procesů, jimiž tělo reaguje, zaznamenat. Většina pacientů po zhojení stehy v kůži vůbec necítí.

NAJDĚTE SI SVÉHO LÉKAŘ APTOS

*Před podstoupením jakéhokoli zákroku se vždy poraďte se svým lékařem.

Kontraindikace:

  • Autoimunitní onemocnění
  • Poruchy krve (hemofilie), léčba antikoagulanty
  • Kolagenóza
  • Ischemická choroba srdeční, arteriální hypertenze druhého a třetího stupně
  • Zánětlivé procesy, nádor v zamýšleném místě zákroku
  • Sklony k tvorbě keloidních a hypertrofických jizev
  • Zhoršení jakéhokoli chronického onemocnění
  • Těhotenství, kojení
  • Pacienti po niťovém liftingu, kdy byly do oblasti korekce zavedeny neabsorbovatelné nitě
  • Přecitlivělost vůči materiálům používaným při korekci

Nežádoucí reakce:

Možnou nežádoucí reakcí může být drobný zánět s otokem a možné zarudnutí v oblasti zavedení liftingových nití přetrvávající po dobu 24-72 hodin; u některých pacientů se může vyskytnout alergická reakce, přechodné lokální podráždění v místě rány, erytém a indurace (zatvrdnutí tkáně).